Czech Republic
Jazyky

Co nám přinesl „konsolidační balíček“ v oblasti daní aneb tiché víno naposledy v daňově uznatelných nákladech

Přinášíme vám základní přehled toho nejdůležitějšího, co konsolidační balíček přináší již od 1. 1. 2024 v daních. Navazujeme tak na naše mzdové aktuality.

Omezení osvobození z prodeje cenných papírů a převodů podílů

Jak jsme již avizovali letos na jaře, konsolidační balíček zavádí u fyzických osob zdanění příjmů z prodeje firem nad 40 mil. Kč, který by jinak byl osvobozený od daně. Dobrá zpráva pro majitele-fyzické osoby je, že se toto omezení nakonec odkládá až na 1. leden 2025.  Pokud však prodáte firmu nyní a splátky nad 40 mil. Kč budou plynout i po 1. 1. 2025, měla by se novela na tyto splátky již vztahovat. Z tohoto důvodu je zde upravena i otázka nabývací ceny, tak aby bylo možné použít přecenění na tržní cenu podle zákona upravujícího oceňování majetku k 31. 12. 2024 anebo ke dni úplatného převodu, pokud se tento převod uskutečnil před 31. prosincem 2024.

Limity pro osvobození u ostatních příjmů fyzických osob

Dochází ke zvýšení limitů pro osvobození u vybraných ostatních příjmů u fyzických osob na 50 000 Kč, ale současně i ke snížení limitu pro osvobození u hazardních her na 50 000 Kč (z původního 1 mil. Kč).

Daňová uznatelnost nepeněžních benefitů

V návaznosti na limit pro osvobození „volnočasových“ benefitů se upravuje i daňová uznatelnost na straně zaměstnavatele, která bude nově vázána na to, zda tato plnění budou osvobozena od daně či nikoli. Stravné, ať již v peněžní či nepeněžní formě, bude daňově uznatelné od 1. 1. 2024 bez omezení a odpadne tak posuzování 55% ceny hlavního jídla a 70 % horní hranice stravného. Výdaje na sociální podmínky nebo péči o zdraví uvedené v § 24 odst. 2 písm. j) zákona o daních z příjmů upravované kolektivní anebo pracovní smlouvou budou uznatelné i v případě poskytnutí těchto benefitů pro rodinné příslušníky.

Sazba daně právnických osob

Dojde ke zvýšení sazby daně z příjmů právnických osob z 19 % na 21 % počínaje zdaňovacím obdobím započatým po 1. 1. 2024.

Mimořádné odpisy

Mimořádné odpisy u majetku, kde je poplatník prvním odpisovatelem, bude možné uplatnit v letech 2024 až 2028 jen u bezemisních vozidel, a to bez přerušení během 24 měsíců za stejných podmínek jako platilo v letech 2020 až 2023 u hmotného majetku zařazeného v 2. odpisové skupině.

Nerealizované kurzové rozdíly

Poplatníci si nově budou moci zvolit režim vylučování nerealizovaných kursových rozdílů ze základu daně, pokud to správci daně oznámí do 3 měsíců od prvního dne zdaňovacího období. Z tohoto režimu pak budou moci vystoupit až po 2 letech (se započtením roku oznámení tedy min. 3 roky).

Nicméně v období realizace anebo při vystoupení z režimu bude muset poplatník realizovaný kursový rozdíl zdanit tak, jak byl zvyklý, a proto bude s tímto režimem spojena zvýšená administrativa (složitá mimoúčetní evidence). Z tohoto důvodu doporučujeme tento režim náležitě zvážit. Pro úplnost dodáváme, že zvolený režim pak musí poplatník použít na všechny své cizoměnové závazky a pohledávky, tj. si nelze vybrat například jen jeden cizoměnový závazek anebo úvěr apod.

Omezení u „drahých“ automobilů

Nově bude daňově uznatelný náklad ve formě odpisů anebo leasingového nájemného možný v případě vozidel kategorie M1 (osobních automobilů) jen do výše 2 mil. Kč za vozidlo.

Oznámení o příjmech placených do zahraničí

Oznamovací povinnosti o příjmech placených do zahraničí budou nově podléhat příjmy zdaněné srážkovou daní bez ohledu na jejich výši a dále vždy příjmy z podílů na zisku a další příjmy z kapitálového majetku, licenčních poplatků a příjmy z úroků nad 300 tis. za měsíc, a to i tehdy, pokud budou od daně osvobozeny nebo na základě mezinárodní smlouvy nezdaněny v ČR.

Ostatní nezdaňované anebo osvobozené příjmy (jako např. služby poskytované na území ČR apod.) nebudou od 1. 1. 2024 již oznamovány.

Tiché víno jako vánoční dárek?

A na závěr drobná změna, která znamená, že letos je zřejmě poslední rok, kdy bude mezi daňově uznatelnými vánočními propagačními předměty i tiché víno, pokud bude do 500 Kč a opatřené logem poplatníka.

Chcete se vyznat ve všem, co přináší konsolidační balíček? Neváhejte se přihlásit na náš seminář, kde vám naši experti vše jasně vysvětlí:

Pozvánka na seminář Daňové a účetní novinky pro rok 2024