Czech Republic
Jazyky

Ušetřil by miliardy, nervy i čas. Experti navrhují antibyrokratický balíček 2.0, který by mělo Česko urychleně přijmout

Český stát dlouhodobě prohrává boj s přebujelou byrokracií, proto by měl podle expertů neprodleně schválit sérii dalších antibyrokratických kroků. Přijetím šestnácti navržených opatření by vláda zjednodušila život nejen občanům, firmám, institucím, ale i samotné státní správě. Našimi experty sestavený antibyrokratický balíček by navíc mohl rozvráceným státním financím ušetřit potřebné miliardy.

RSM antibyrokratický balíček

V posledním zveřejněném indexu byrokratické zátěže, si Česká republika pohoršila. Papírování v malých firmách meziročně vzrostlo o 49 hodin na výsledných 272 hodin ročně. V porovnání s řadou západních států, tak Česko boj s byrokracií dlouhodobě nezvládá. I proto loni česká vláda schválila historicky první antibyrokratický balíček ministra pro legislativu Michala Šalomouna, kterým chtěla ulevit podnikatelům, živnostníkům i samotným občanům.

“Jeho vznik a schválení byl správný krok směrem ke snižování zbytečné byrokratické zátěže, přesto byl spíše symbolický a proto nesmí zůstat jen u něj. Další promyšlená a efektivní opatření musí rychle následovat,” upozorňuje Monika Marečková, šéfka nejrychleji rostoucí poradenské sítě RSM CZ & SK.

Její kolegové a experti z poradenské společnosti RSM proto dali dohromady návrh nového antibyrokratického balíčku, kterým chtějí inspirovat vládní představitele a státní správu k přijetí dalších konkrétních opatření z oblastí daní, účetnictví, mezd a pracovně-právní sféry.

“Byrokratických zátěží je nespočet a nebylo jednoduché vybrat ty nejdůležitější. Zvolili jsme nakonec ty, se kterými se nejčastěji setkáváme nejen my, jakožto profesionálové na dané oblasti, ale i tuzemské firmy a jejich zaměstnanci. Dalšími důležitými kritérii byl i velký časový a finanční dopad těchto byrokratických zátěží na většinu naší společnosti,“ říká mzdová expertka z RSM CZ & SK Jiřina Kovaříková.

Mezi navržená opatření patří například zrušení papírových formulářů k mateřské, otcovské a ošetřovnému, vytvoření jednotného registru exekucí, zrušení některých výkazů pro Český statistický úřad nebo zjednodušení odpisu majetku. Jedním z důležitých návrhů je také zrušení či omezení povinnosti podávat daňové přiznání u daně z nemovitosti, které je rovněž zbytečné, protože úřady mají k údajům přístup i bez daňového přiznání. Experti také navrhují zavedení elektronických služeb či snížení počtu povinných hlášení a také volají po propojení různých státních institucí, aby se minimalizovalo opakování administrativních kroků a urychlilo vyřizování žádostí a formulářů.

“Vláda nikde nemusí nic hledat, my jsme to už udělali. Předkládáme šestnáct konkrétních a systémových byrokratických zátěží, které léta dusí český stát, občany i tuzemské firmy a zaměstnance. Stačí si je vytisknout a bod po bodu vyřešit,” říká šéfka české RSM Monika Marečková.

Mezi hlavní dopady přebujelé byrokracie patří kromě obrovských časových a finanční nákladů také to, že úřady, instituce a firmy ztrácejí flexibilitu a možnost adekvátně reagovat na stále se měnící podmínky. To může vést k tomu, že firmy, úřady nebo organizace mají problémy s adaptací na nové situace a krize, implementování inovací a dokonce mohou být méně konkurenceschopné.

“Nesmyslná byrokracie u nás nejvíce dopadá zejména na malé a střední firmy. Ty jsou přitom jednou z páteří české ekonomiky, tvoří čtyřicet procent HDP a také více než polovinu celého českého exportu. Jestli chceme tomuto segmentu ušetřit zbytečné náklady a pomoci mu v konkurenceschopnosti, musíme s tím urychleně začít něco dělat, než nám definitivně ujede vlak,” dodává šéfka poradenské společnosti RSM, která v Česku a na Slovensku pracuje pro více než tisícovku malých, středních a velkých firem.

RSM antibyrokratický balíček